O nama

Prirodne karakteristike;

Zelenkovac je planinski predio oko izvora istoimene rječice , u podnožju planine Lisina (1467/nv). Nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne I Hercegovine. Opštinsko sjedište je u Mrkonjić Gradu. Ovo živopisno I prelijepo izletište  je od 2003.godine proglašeno zaštićenim područjem -Eko Zona Zelenkovac. Preciznija lokacija je jugozapadni dio Podrašničkog Polja, oivčenog  masivima planina , Lisina, Manjača I Dimitor. Rječica Zelenkovac,  sa ostalim vodenim tokovima ovog polja, ponire  u mjestu Podbrdo. Nakon podzemnog toka od oko tredesetak kilometara izvire ka Rijeka Krupa. Zelenkovac je bogat visokom crnogoričnom šumom I na 800 metara nadmorske visine je izuzetna, prozračna prirodna banja sa izobiljem kiseonika i hlorofila.

Društvene karakteristike;

Ekološki Pokret Zelenkovac je osnovan i ima sjedište na Zelenkovcu od 1998. Godine. Ova organizacija je kao titular zadužena za očuvanje i upravljanje Eko Zonom Zelenkovac. Na rječici Zelenkovac od sela Podrašnica do izovra postojalo je 15 vodenica, te je ovaj predio bio od koristi mještanima za mljevenje žita i ispašu stoke. Otvaranjem slikarskog ateljea I umjetničke galerije od strane samoukog slikara Borislava Jankovića , godine 1988, Zelenkovac započinje nov društveni život. Jedan od glavnih osnivača umjetničke galerije pod nazivom ,,Zašto nije otišao Boro !?,, na Zelenkovcu je pjesnikinja Dara Sekulić. Po njenom pozivu galeriju je svečano otvorio poznati jugoslovenski književnik Duško Trifunović. Nakon toga ovdje su redovno organizovani kulturnozabavni sadržaji; poetske večeri, likovne kolonije,etno, pop rok koncerti, džez festivali, kulinarske, gljivarske, planinarske I druge aktivnosti. Na njima su učestvovali poznati umjetnici I posjetioci jugoslovnskih I širih prostora.

Sadržaji, aktivnosti, ponuda

Kafe galerija u tradicionalnom, rističnom i etno stilu / 30 mjesta u prizemlju i 50 mjesta na spratu/

Drvene planinske  kolibe, bungalovi, apartmani . Ukupan broj ležajeva je 40. Raspored ležajeva , broj osoba i sadržaj svake od koliba je prikazan na sajtu.

Kuhinja za potrebe gostiju na spavanju.

Ukupno 10 mjesta za roštilj i piknik

Pozornica za festivale i druge sadržaje.

Kamp sa tuševima i toaletima za 10 vozila I 50 šatorskih mjesta

Štand sa ljekovitim biljem, čajevima I domaćim skovima I džemovima

Malo jezero sa čamcem

Šumske staze za šetnju

Vidikovac

Tri parking mjesta za 200 vozila.

Izleti u okolini

Usluge sertifikovanih vodiča 

Komunikacije . Kako do nas..?

    Zelenkovac se nalazi pored magistralnog puta M15 Banja Luka -Split(CRO) na udaljenosti od 14 kilometra od Mrkonjić Grada 65 kilometra od Banja Luke. Na udaljenosti od 7 kilometara, u mjestu Podbrdo M15 se ukuršta sa magistralnim putem Bihać -Sarajevo. Iz Banja Luke do Zelenkovca postoje dvije direktne autobuske linije u 06;00 I u 16.00. U pravcu Zelenkovac Banja Luk autobusi idu u11.00 I  16.00 h. Banjalučki aerodrom je udaljen oko 80 kilometara od Zelenkovca

Telefoni ; ++ 387 65 672 904 /mob/ ; ++387 50 278 649 /fiksni/

e.mail; zelenkovac@gmail.com

fb; Zelenkovac Boro

www.zelenkovac.com

Okolina ;

Planina Lisina, Dimitor i Podrašničko Polje su idealni za šetnju, branje gljiva, jestivog I ljekovitog bilja. Na udaljenosti od 22 kilometra nalazi se živopisni kanjon Sane sa četiri egzotična izvora. Izvor rijeke Plive  i slapovi rijeke Janj-Janjske Otoke nalaze na udaljenosti od 30 kilometara.Na sličnoj udaljenosti nalaze se izvori rijeke Rbnik, vrlo pogodne za ribolov i flaj fišing te stari gradovi Jajce i Ključ sa istorijskim I prirodnim znamenitostima. Za ova mjesta vezan je pad srednjovjekovne Bosne pod Turke. U Jajcu, nedaleko od ogromnog vodopada nalaze se rimske katakombe  I vodenice na bistro Plivskom Jezeru. Na rijeci Vrbas u pravcu Banja Luke  se nalazi rafting klub koji pored svjetskog I evropskog prvnstva organizuje I slobodne turističke rafting vožnje. Na obroncima planine Cincar kod Livna nalaze se mnogobrojna  krda divljih konja, što preporučujemo posjetiocima Zelenkovca. U bližoj okolini od oko desetak kilometara često se organizuju narodni zborovi, vašari, korid, štraparijade, džipijade, vožnje kroserima, biciklima I drugi skupovi dostupni I turistima. Turistima I posjetiocima je dostupno prisustvovati lokalnim aktivnostima kao što su poljski radovi , ubiranje plodova, sjetva ili vrlo atraktivno pečenje rakije.

Cijene usluga;

Cijene pića su prosječne / Pivo 2 KM , 3,50 KM , Kraft pivo 5 KM/Kafa, čaj- 1,50KM /sokovi 2,50KM/Žestoka pića od 1 do 3 KM/….

Cijena smještaja 30KM po osobi po noćenju. Za strance cijena smještaja je 20 eur poosobi po noćenju. Za djecu do 10 godina ne naplaćujemo smještaj.

Cijena roštiljskih mjesta je 5 KM po mjestu

Taksa za šator u kampu je za domaće posjetioce 10 KM za 3 dana. Cijena takes za strance je 10 eur po šatoru za 1 dan. Taksa za kamp vozila je 12 eur po osobi po jednom noćenju.

Druge zanimljivosti

Zelenkovac je pogodan za razne seminare, radionice tim bildinge, studentske , naučno istraživačke radove, meditacije…

Zelenkovac Ekološki Pokret