Jazz festival 2022

Četvrtak   28.7.2022

CHRIS ECKMAN TRIO (USA, Slovenija)

Kris Ekman je osnivač, multi-instrumentalista, glavni vocal uz Karlu Togerson kao i autor svih pesama u kultnom indie/folk/rock bendu The Walkabouts. Od nastanka 1983. godine do danas The Walkabouts su objavili nešto manje od 20 albuma za ugledne izdavače kao što su Sub Pop, Glitterhouse i Virgin. Ekman je region često posećivao tokom poslednje decenije (živi u Ljubljani), a nastupao je i sa The Walkabouts ili samo sa Karlom Torgensen – kao Chris & Carla – ili sa nekim od svojih balkanskih projekata (sa The Frictions npr). Ekman je radio i kao producent sa grupom Bambi Molesters, a sa članovima tog kultnog benda, imao je zajedničku grupu The Strange. Producent je bio nekoliko vanserijskih albuma svojih prijatelja Stiva Vina (Steve Wynn) i Willard Grant Conspiracy. Član je i Dirtmusic, koji pored njega čini i Hugo Race (ex-Bad Seeds). Sa sobom dovodi svoj trio a na basu svira Žiga Golob, basista Tamare Obrovac.

https://chriseckman.bandcamp.com

Akustični Ansambl KLO klo (NOVI SAD)

KLO klo iz Novog Sada čine pet muzičkih virtuoza : vokal (Vanja Manić-Matić), harmonika (Lazar Novkov), akustična gitara (Predrag Đurić), kontrabas (Ervin Malina) i perkusije (Ištvan Čik), koji od svog nastanka doprinose naročito frankofoniji, ali i šire, deleći svoje veliko muzičko iskustvo u izvođenju. Zaneseni mediteranskim vinom i karipskim mirisom ljubavi ovaj akustični ansambl se opredelio za izvedbu upravo tamo nastanjenih muzičkih dragulja i žanrovske raznolikosti. KLO klo : « Kada bi nas pitali, a mi malo razmislili o tome, rekli bismo da je dovoljno što sviramo sami sebi i iskreno uživamo u tome poklanjajući jedni drugima sreću i zahvalnost što nas je muzika spojila. A kada to podelimo sa publikom nastaje prava erupcija u razmeni emocija. Ovom prilikom želimo da podelimo našu ljubav prema muzici kroz raznoliko žanrovsko izvođenje i mislimo da je Zelenkovac Jazz savršena prilika, da je podelimo sa Vama.»

SONAS & NYMF (Novi Sad, Holandija)

Sonas & Nymf su muzicku saradnju uspostavili 2020. i tokom godine pandemije su stvorili svoj prvi zajednicki album-Blue Void koji je izdat u martu 2021. god. od strane CD baby distributera i dostupan je na vodecim streaming platfromama. Album je spoj progresivnog elektro zvuka sa melodicnim harmonijama. Sonas i Nymf gaje ljubav prema razlicitim kulturama, sto se moze osetiti kroz fuziju zvuka (modernog i drevnog, istoka i zapada) i upotrebu vise razlicitih jezika u izrazu. Sonas i Nymf trenutno rade na drugom zajednickom albumu. Sonas se pevanjem bavi od 15. godine. Prošla je intenzivnu vokalnu obuku kod Madame Piano. Nastupala je kao vokalni solista od gimnazijskih dana na koncertima world music-a, keltske i filmske muzike. Tokom studija je osmlislila koatuorski ambijentalni album Amber sa kompozitorm Vladimirom Puhalcem koji su predstavili u Norveškoj i Srbiji. Bogat jezički izraz u muzici je rezultat studiranja arapskog, španskog I engleskog jezika I dugogodišnjeg života u Omanu I Dubaiju. Nymf se bavi muzikom od tinejdzerskih dana kada uci da svira razne instumente i to mu dosta pomaze u sveoubuhvatnom razumevanju kompleksnosti muzike i produkcije. Poceo je da miskuje I producira muziku 2012.  Voli da akcentuje tranzicije / prelaze u pesmama. Posebno uziva da remiksuje iimprovizuje uzivo na bini. Muzicki stilovi po kojima je najprepoznatljiviju su elektro, trans. hip hop muzika sa dominatnim zouk ritmom. Kao dj bio je gost na brojnim festivalima brazilskog zouka: Zouk ME (Dubai), Zouk Devils (Mataro, Spain), Zouk Elements (Zouk in Heaven Portugal & Srilanka), Dutch Zouk Congress, Kiev Zouk Festival, Gdansk (Poland), SoulZouk Weekend (Bonn), ZoukMass (Bremen), kao i na drugim manjim festivalima sirom Evrope i Rusije.

https://www.youtube.com/watch?v=58EYU4uij9M&t=654s

Petak  29.7.2022

EMBRYO (Njemačka)

„Embryo – to su vam ludo kreativni muzičari koji sviraju neke jako dobre stvari!“ (Miles Davis)
„Već 50 godina Embryo pravi najuzbudljiviju fuziju muzike iz celog sveta“ (Eurock reviews)
Jedan od najoriginalnijih i najneobičnijih krautrok bendova današnjice, Embryo spaja tradicionalnu etno muziku sa sopstvenim džez space rock stilom. U svojih 52! godine iskustva na sceni i 20 izdatih albuma, bend je proputovao svijet svirajući sa stotine različitih muzičara svih žanrova. Formirani 1969 u Minhenu u Nemačkoj, Embryo predstavlja jedan od najvažnijih njemačkih džez – rok bendova sedamdesetih, a kritika ih opisuje i kao eklektični krautrok bend. U svojoj dugogodišnjoj karijeri svirali su sa velikim džez pijanistom Mal Waldronom, saksofonistom Charlie Marianom, te imenima kao što su Trilok Gurtu, Fela Kuti i mnogi drugi.

https://embryo.jimdosite.com

In Momento (Holandija)

In Momento je bend koji su okupili veliki prijatelj Zelenkovca, Peter Senstius koji svira flatu i njegov prijatelj Janus Ursepuny a koji sa sobom dovode još par prijatelja sa kojima će nastupiti nekoliko puta na najljepšoj pozornici na Zelenkovcu

Kanton 6 (Skoplje)

Bend donosi nam zanimljiv džez izraz – elektronski krosover. Zasnovan na plesnom ritmu, Kanton6 nadograđuje improvizacije uživo muzičkom ili bilo kojom drugom idejom: lažna mitologija, lukava upotreba etna i stalni priliv kvalitetnog džeza.

Poslednji album „Jazzus“ izdali su u julu 2021, bogatog izraza, smeo, prava muzička avantura koja će vam se uživo predstaviti. Bend čine Mirko Popov (mašina i glas), Siniša Evtimov (klavijature, gitara), Vladan Drobicki (trombon).

Projekt (Pančevo). Osnovan decembra 2015. Originalna muzika ansambla komponovana je od strane svih clanova, mesavina je klasicne muzike, dzeza i popularne muzike. Pancevacka muzicka koalicija dolazi naostrena ritmovima i gruvovima s puno slobode, duhovnog pristupa ka slusanju, disanju i dozivljavanju zivota, ljubavi i muzike, u nadi da ce se postici taj trenutak blazene harmonije koji povezuje ceo kosmos i salje poruke zivotima udaljenim mnogo svetlosnih godina.

postava: Vukašin Gogoš – klarinet / Ognjen Šarac – gitara / Vukan Potežica – bas / Nikola Radić – bubanj

Subota    30.7.2022

MILAN PETROVIĆ KVARTET (Novi Sad)

MPQ svira instrumentalnu muziku, sa različitim elementima funka, bluza, svinga i svetske muzike, na osnovu kompozicija Milana Petrovića i specifičnih aranžmana poznatih muzičkih tema. Do pojave virusa, bili su jedan od najaktivnijih bendova na srpskoj blues i jazz sceni. Svirali su na mnogobrojnim festivalima u Srbiji (primer main stage Nišville jazz festivala 2016 godine) i u svim zemljama regiona, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora. U inostranstvu su nastupali u Kini, Austriji i Rumuniji, a sam Milan Petrović je nastupao širom sveta a pre svega u Amsterdamu, Moskvi i Njujorku. Do sada su objavili albume “Excursion”, “Favorites”, “Dates” (u saradnji sa hrvatskim gitaristom Brunom Mičetićem) i “Emotions” i dva živa albuma “Live @ Nišville Jazz Festival 2014” i “High Voltage Studio Sessions Vol.2 “.

Sva izdanja Quarteta možete poslušati na sledećem linku:

https://mpquartet.bandcamp.com/music

a više informacija o sastavu možete dobiti tu: www.milanpetrovic.com

Lolita (Ljubljana)

Osnovana 1987. godine, Lolita su veterani ljubljanske jazz scene. Kroz svojih 13 albuma i preko brojnih živih nastupa i projekata, svoje jazz temelje su proširili na mnoga druga polja, posebno na rock, etno, groove i slobodnu improvizaciju. Za sebe kažu da sviraju »HIEnergy turbo porno minimal sugrafree pop funky overdrive etno brootal HardGroovie NUJazz. Bend su osnovali Primož Simončić i Iztok vidmar koji su prije toga svirali u legendarnim slovenskim sastavima Srp, Quatebriga i Čao Pičke. Bend je sedam godina sarađivao sa Zijahom Sokolovićem i pratili ga na njegovoj predstavi »Medved«. Bend je nastupao na svim važnijim festivalima u regionu, od Kumanova, preko Niša-Nishville jazz festivala, Beograda, Ljubljana jazz festivala Pepsi Szigeta u Budimpešti a nastupali su i u Moskvi, Tel Avivu, Utrehtu i Erevanu.

https://zars.bandcamp.com/album/uantauantauantanara
http://www.ljudmila.org/lolita

IPPIO PAYO (Minhen, Murter)

Ippio Payo je samostalan projekt muzičara sa Murtera, Josipa Pavlova, koji je 90-tih bio član bendova Bića sa slika, Blue 1000 i Kritična masa na kotačima. U međuvremenu je odselio u München, pa njegova biografija danas obuhvaća i sastave/projekte: Majmoon, Das Weisse Pferd, The Grexits, Zwinkelman, NAQ i najnoviji Ippio Payo.
Usporedno se bavi i komponovanjem za pozorište i film. Pod imenom Ippio Payo, snimio je dva albuma a uskoro izlazi i njegov treći album. Šta ćemo slušati na Zelenkovcu? Isključivo instrumentalne kompozicije, kojima su očito kumovali post rock velikani Slint i Tortoise, kombiniraju kakofoniju zvuka žičanih instrumenata s poliritmijom, potpomognute sa trubom. Hipnotične i narativne, komentar vremena i sugestija mjesta u kome su nastale i u kome se izvode.

https://ippiopayo.bandcamp.com/album/deus-ex-machina

Zelenkovac Ekološki Pokret